duminică, 30 iunie 2013

Time-out

Ce vine o dată cu 1 iulie? ... Un mic concediu şi musafiri.
Motiv pentru care voi face o mică pauză de blog şi internet, nu ştiu exact cât de mică.

Ca să nu plecaţi de aici cu mâna goală las ceva bun pe masă:
Reţetele le găsiţi la Vixy (muffins cu zmeură) şi la Raluca (cupcakes cu sos caramel si cremă mascarpone). Fetele astea două au un talent fantastic de a chema ploaia în gura vizitatorului care le calcă pragul blogului.
Am de gând să-mi chiunui talentul şi musafirii făcând bunătăţile astea.Să fiţi voioşi şi sănătoşi şi să ne citim cu drag în curând!

HW 25 - ţapul ispăşitor

S-a găsit cauza pentru care omenirea e în criza economică! Nu pentru că bancherii sunt hoţi şi-i jupoaie pe cetăţeni prin credite şi guvernele prin taxe ci... din cauza bicicliştilor!

- www.jokeroo.com -

Biciclistul este un dezastru pentru economie. El nu-şi cumpără maşină, deci nu ia credit pentru bicicletă, nu cumpără benzină, nu cumpără cauciucuri de iarnă, nu apelează la auto service, nu plăteşte asigurare, nici rovinieta, nici taxa de poluare, nici amenzi, nu foloseşte parcarea cu plată, nu-şi dotează bicicleta cu tehnică audio de ultimă generaţie.


În plus, nu suferă de obezitate. Deci este sănătos! Oamenii sănătoşi nu sunt necesari pentru economie. Ei nu cumpără medicamente să înflorească farmaciile, nu plătesc analize, nu merg la medicii privaţi să-i ghiftuiască, una peste alta, nu cresc PIB-ul! Trebuie stârpiţi de mici!Stooooop, nu săriţi să-i stârpiţi! E vorba doar de Happy weekend!


"Postarea participă la  jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 25."
sâmbătă, 29 iunie 2013

Ignis - 1307 m

Luni a fost zi liberă pentru (aproape) toată suflarea românească şi am hotărât să ieşim undeva în natură pentru mişcare şi aer curat.  Şi nu ştiu de ce, păcatele noastre, am crezut că avem atâta antrenament, cât să facem o drumeţie de câteva ore pe munte şi am ales traseul Chiuzbaia - vf. Igniş.


Traseul are vreo 8-9 km dus-întors şi 800 m diferenţă de nivel şi străbate Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia. 

" Vegetatia din pliocen a fost “capturata” intre straturile de sol, iar acum sta marturie vremurilor de dinaintea aparitiei omului. Depozitul fosilifer de la Chiuzbaia,  ... , este format din opt aflorimente, din care s-au colectat cantitati impresionante de esantioane. Flora fosila cuprinde 55 de familii, 107 genuri si 240 specii. Au fost studiate un numar de 9.139 de resturi vegetale fosile, multe dintre ele fiind pastrate in colectia Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
Rezervatia fosilifera Chiuzbaia, infiintata in anul 1954, are o suprafata de 50 de hectare si este situata la baza Varfului Ignis, intre Valea Plopilor si stanca numita Biserica lui Spiridon. Cuprinde depozite de roca sedimentara silicoasa, in care se pastreaza o bogata flora fosila bine conservata, reprezentata prin frunze de stejar, arin, fag, paltin, castan, in alternanta cu straturi de cenusa vulcanica, cu numeroase impresiuni de frunze. Aceste depozite s-au format intr-un lac inconjurat de o padure deasa, cu aproximativ 5 milioane de ani in urma." - www.ifz.ro


Buuun, pus mâncare în ghiozdan, pus ghiozdanul în spate şi pornit la drum. Traseul începe cu o potecă largă şi lină şi triunghiul roşu indică direcţia.


Pe traseul există panouri informative care ne înştiinţează cu ce vom da ochii în materie de floră


şi faună


Şi întradevăr pe parcurs ne-am întâlnit cu nişte exemplare foarte fioroase winking

şi cu nişte polonezi însoţiţi de un ghid localnic. De asemenea, am găsit urme lăsate de alte mamifere
căci zona este căutată de amatorii de biking şi motobiking off-road şi se organizează deseori competiţii.

La ultimul popas înainte de a lua muntele cu adevărat în piept mi-am găsit un tovarăş de drum.
 

Aici ne-am despărţit de polonezi, pe care ghidul localnic a spus că-i duce pe un drum mai scurt, dar mai abrupt. Noi am ales să urmăm traseul marcat care se prezenta şi el destul de înclinat.


"Care ai pus copacu-n drum?" întreba o stâncă încruntată.

Am dat şi peste un cuplu certat
- Ţi-am spus să mergem la Vama Veche - mare, plajă şi amor liber. Da' tu nu, că să facem joc de glezne şi să consumăm calorii!phbbbbt
- Taci, mă, tu nu vezi câta burta de bere ai făcut?

La o deschidere printre copaci am întrezărit punctul terminus, aflat pe dealul de vizavi - aoleo! cât mai avem de mers!.

La ieşirea din pădure, pe pajiştea montană am dat peste tufişuri întinse de afine
 

dar a trebuit să ne batem pentru ele cu greierii

Cu fiecare pas, vârful de 1307 m era tot mai aproape.Aici este semnalul dumneavoastră

Cu limba scoasă, ne-am întins la umbra antenei, însă câinele polonez a fost singurul fotografiat în atare ipostază tongue

În depărtare se zărea Creasta Cocoşului

şi Baia Mare cu turnul caracteristic. 

Cum care turn? Ăsta! happy
- www.ziarmm.ro -

Am mâncat, am stat cu burta la soare, am fotografiat floricelele.

Ne-am odihnit  şi am pornit înapoi pe măsură ce soarele cobora după stânci. hurry up!

V-am spus că zona este declarată rezervaţie fosiliferă, nu? Iată şi dovada:
 

După un duş bun, am adormit buturugă. A doua zi dimineaţă când am coborât din pat, m-am pomenit direct în genunchi. Aşa o durere de picioare n-am avut de nu ştiu când, dar sigur Băse nu era preşedinte la ultima febră musculară de intensitatea asta.

Am şontăit toată săptămâna şi azi, după 5 zile, încă mai simt o reţinere în gamba dreaptă. Dar, una peste alta, toată drumeţia s-a meritat că uite ce articol interesant am scos  big grin 

miercuri, 26 iunie 2013

MFC 26 - ziua drapelului

Astăzi este ziua drapelului naţional, motiv pentru care am alcătuit o mică galerie cu drapelul nostru de-a lungul timpului.

Imaginile şi informaţiile sunt preluate de pe Wikipedia

"Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX : astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în canafii și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: "Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)". Tricolorul a fost adoptat întâi în Țara Românească, în 1834 ca drapel de luptă, când domnitorul reformator Alexandru D. Ghica a supus aprobării sultanului Mahmud al II-lea modelul drapelelor și pavilioanelor navale de luptă. Acest model era un „steag cu fața roșie, albastră și galbenă, având și acesta stele și pasăre cu cap în mijloc”.


  • Steagul revoluţionarilor de la 1848

  • Pavilionul regelui  • Steagul Republicii Socialiste România

  • Steagul Revoluţiei din 1989

  • Drapelul actual, căruia i se va adăuga o nouă stemă dacă vom vota constituţia aflată acum în dezbatere.Imagini felurite găsiţi, ca de obicei, la Carmen.

marți, 25 iunie 2013

Meloman pentru o zi

După un week-end prelungit în urma căruia m-am ales cu o febră musculară de groază (altă poveste), să ne odihnim un pic cu o îngheţată şi o melodie.Melodia Carlei Bruni - "Quelq'un m'a dit", melodie auzită în reclama la îngheţata Carte d'or.


Fiind vorba de îngheţată, m-aş fi aşteptat la o melodie mai fresh şi mai săltăreaţă, dar la febra musculară pe care o am, e numai bine.

Mai multe melodii şi mai multe ritmuri găsiţi la Sorin.