miercuri, 26 iunie 2013

MFC 26 - ziua drapelului

Astăzi este ziua drapelului naţional, motiv pentru care am alcătuit o mică galerie cu drapelul nostru de-a lungul timpului.

Imaginile şi informaţiile sunt preluate de pe Wikipedia

"Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX : astfel, este de remarcat prezența celor trei culori în canafii și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: "Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)". Tricolorul a fost adoptat întâi în Țara Românească, în 1834 ca drapel de luptă, când domnitorul reformator Alexandru D. Ghica a supus aprobării sultanului Mahmud al II-lea modelul drapelelor și pavilioanelor navale de luptă. Acest model era un „steag cu fața roșie, albastră și galbenă, având și acesta stele și pasăre cu cap în mijloc”.


 • Steagul revoluţionarilor de la 1848

 • Pavilionul regelui • Steagul Republicii Socialiste România

 • Steagul Revoluţiei din 1989

 • Drapelul actual, căruia i se va adăuga o nouă stemă dacă vom vota constituţia aflată acum în dezbatere.Imagini felurite găsiţi, ca de obicei, la Carmen.

20 de comentarii:

 1. Drapelul și țara ar trebui să fie mai mult respectate. Păcat că oamenii, vremurile și nu în ultimul rând educația fiecăruia nu converg spre această direcție. O seară frumoasă. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e păcat că dispreţul la adresa conducătorilor ţării se răsfrânge şi asupra simbolurilor naţionale.

   Ștergere
 2. Frumoasa retrospectiva! Felicitari!
  Mie imi place drapelul, am acasa unul, nu foarte mare, cam de 55x25 cm pe care il arborez la sarbatori :)
  De Ziua Nationala sta cel mai mult. Cam 1 luna :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Si eu am drapel cu mine. Il port oriunde ma duc....:)
  Imi place drapelul de la revolutie....

  RăspundețiȘtergere
 4. Må bucur så våd si rom. care tzin la asemenea sårbåtori. Pe vremea cand loc. in Ro. nu prea am våzut steagul afisat pe la balcoane, de nici o sårbåtoare, inså "steagurile" dif. cluburi sportive DA :-) Dar trebuie stiut cå atunci cand ridici/pui steagul afarå, din respect trebuie scos la apusul soarelui.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ştiam că trebuie scos la apusul soarelui.

   Ștergere
 5. Foarte interesant. Mulțumesc pentru informații. Habar nu aveam.

  RăspundețiȘtergere
 6. Culori care au fost impuse de catre Imperiul Rus si Imperiul Otoman. Pana in 1848 romanii nu aveau un steag sub care sa se adune :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveau steaguri separate pentru fiecare provincie în care se regăseau aceleaşi culori.

   Ștergere
 7. Imi place cum este asa in present, nu stiu ce au putea sa puna incat sa reprezinte, consider ca sunt dileme si problem care stau demult timp la rand de rezolvat decat aceasta decizie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am auzit la tv că au ales o stemă, dar n-am văzut-o. Nici mie nu mi se pare chiar cea mai stringentă necesitate la momentul actual.

   Ștergere
 8. Şi eu am unul, mic. Dar îl ţin în geam de sărbători! :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte interesant. Mulțumesc pentru informații.
  O zi frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 10. Aşaaa.... ruseşte scriau ăia la 1848?!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La un moment dat exista un alfabet chirilic român. Nu era rusă, ci literele se scriau cu caractere de genul celor ruseşti, dar se citea româneşte. Mama zicea că şi ea a învăţat aşa literele la şcoală.

   Ștergere
  2. brrr! bine că s-au schimbat.

   Ștergere
  3. Literele alea mi-au atras si mie atentia. M-am uitat si la perioada in care au stat pe drapelul nostru, total nedumerita. :)))

   Ștergere
 11. O retrospectiva interesanta! Felicitari!

  Primul steag tricolor al pașoptiștilor, cel purtat la Islaz de Popa Șapcă și după care au fost întocmite toate celelalte steaguri pașoptiste, a fost cusut doar de mâinile domniței Maria Alexandrina, copila lui Gheorghe Magheru, în amintirea steagului purtat de Tudor Vladimirescu și pentru ca primul steag al revoluției să poarte simbolul neprihănirii.

  O zi cat se poate de placuta!

  RăspundețiȘtergere