luni, 31 decembrie 2012

Mâine anul se înnoieşte


Datinile şi tradiţiile populare ne dau reguli clare cu ce trebuie să facem şi ce nu trebuie să facem în ziua şi noaptea de anul nou ca să ne meargă fantastic:

* Până în ajun de an nou trebuie să-ţi plăteşti toate datoriile, altfel vei fi mereu datornic. La final de an nu se dau şi nu se cer bani cu împrumut ca să nu fii sărac.

* Nu ai voie să foloseşti foarfeca şi nu ai voie să tai sau să rupi nimic căci îţi vei tăia norocul.

* Nu plânge şi nu te certa dacă nu vrei să ai parte de lacrimi şi necazuri tot anul.

* Pentru noroc trebuie să porţi haine noi şi ceva de culoare roşie.

* În ajun de an nou locuinţa nu se mătură şi nu se dă nimic afară din casă (nici măcar gunoiul) ca să nu ai casa goală tot anul.

* La miezul nopţii se deschid uşile şi ferestrele ca să iasă anul vechi şi să intre cel nou.

* Zgomotele făcute la trecerea între ani (tobele, artificiile, pocnetele de bici, strigătele) nu  exprimă doar bucuria unui nou început, ci alungă şi duhurile rele.

* Nu este recomandat să mănânci carne de pasăre căci aşa cum păsările scurmă pământul şi-l împrăştie, tot aşa ţi se va împrăştia norocul. În schimb e bine să consumi peşte, mere şi 12 boabe de strugure, câte una pentru fiecare lună a anului.

* Vei avea parte de belşug dacă primul om care-ţi trece pragul casei este de sex masculin.

Acuma stând strâmb cu burta-n sus şi cugetând drept ne dăm seama că lucrurile nu sunt chiar aşa de simple. Vremurile în care trăim, ţara şi viaţa în general ne iau adesea prin surprindere şi ne aruncă în faţă tot felul de provocări.

Aşa încât pentru anul care vine vă doresc să aveţi credinţa care mută şi munţii, dragostea care aduce fericire, optimismul care nu se lasă doborât de nimic, tăria de caracter de a nu ceda atunci când răul pare mai tentant decât binele, discernământul de a lua mereu decizii corecte, răbdarea de a descoperi lecţia din fiecare păţanie şi umorul care face ca totul să pară mai uşor.

La mulţi ani!  big hug

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Happy Weekend 41 - Trafic

Zice Elly ca finalurile de saptamana trebuie sa fie vesele, dar de ce nu pot fi si instructive in acelasi timp?

Ia sa privim inca un filmulet animat semnat Bruno Bozzetto si sa luam niste lectii de sofat amuzante :vineri, 28 decembrie 2012

Bang! - a aterizat o leapsa

* si-a bagat Rollingul degetele prin laptop si mi-a lasat literele fara caciulite si virgule, sper ca "a" si "i" sa nu se aleaga cu urechile inghetate si sa nu apara confunzii gen gasca = gaşcă sau gâscă ?!

Se facu ca Mixy avea o prastie si o leapsa. Si lua prastia in mana, puse leapsa in prastie si o arunca, mai frate, din capitala pan' aici la mine care sedeam confortabil la poalele Gutaiului, pe canapea, cu un roman politist in mana.
Si, cum nu e bine sa intri cu datorii in noul an, e musai sa ma ridic si s-o completez.

Intrebarile cu accesorii de caciulite si virgule sunt de la Mixy, raspunsurile confuze imi apartin:


1. În ce oraș locuiești?
Baia Mare, sa fiu precisa: la 10 km langa Baia Mare, dar e cam tot acolo.

2. Ai locuit vreodată în alt oras, pentru o perioadă mai lungă de o lună? Dacă da, care?
In dulcele targ al Iesilor de la 0,5 la aproape 10 ani. Si imi propun ca anul viitor sa-l revizitez si sa i-l arat si dlui. Rolling, daca repara literele!

3. Care este primul oraș care îți vine în minte când te gândesti la o vacanță în străinătate? 
Roma, cetatea eterna

4. Ce orașe din străinătate ai vizitat până acum?
Am vizitat multe orase, nu le recenzez. Dar cel mai des am fost in Budapesta ca vecinii unguri sunt aici, aproape de coasta stanga.


5. Numește 5 țări pe care ai vrea neapărat să le vizitezi:
Italia, Marea Britanie, Insula Sark ( e insula si stat), Malta, Olanda

6. Care au fost lucrurile ce ți-au plăcut cel mai mult, în locurile străine vizitate?
Imi plac mult centrele vechi ale oraselor - arhitectura cladirilor, orologiile din turnuri

7. Este vreun lucru care nu ți-a plăcut, legat de locurile vizitate?
Crocodilii

Politistii care dau amenzi si acolo 


8. Care sunt locurile preferate, dintre cele vizitate în România? 
Nordul Moldovei, plaja pustie de la Corbu (acu nu prea mai e pustie ca au aratat-o prea mult la tv), muntii

9. Ce zone/orase din România ai vrea să vizitezi?
Toate cele 273 de locuri de aici

10. Întrebare de final: Munte vs Mare?
Muntele e mult mai ofertant, dar nici marea nu-i de lepadat.


Mixy, imi dai voie sa ma intorc la carte? Un criminal inca bantuie in libertate.


P.S.  Oooooo, e postarea nr. 100! Bag de seama ca am turuit mult anul asta.

miercuri, 26 decembrie 2012

Miercurea fără cuvinte 52

Oare ce lipsuri compensează edilul şef al urbei băimărene încât de 2 ani de când e primar avem cel mai înalt brad din ţară?tongue
Întrebarea e retorică  dat fiind că  miercurea  Carmen ne ia cuvintele:


* sursa:  I love Baia Mare/Facebook

luni, 24 decembrie 2012

Crăciun fericitE denumită cea mai importantă sărbătoare a anului şi a creştinătăţii, sărbătoarea reunirii celor dragi şi a împărţirii cadourilor. Tocmai de aceea Crăciunul e exploatat la maxim comercial, în mass-media, ne dă bugetul peste cap şi ne strică rutina zilnică, facem liste lungi de cumpărături, lustruim toată casa şi gătim cât pentru o armată.

Dar chiar dacă ne-am lăsat cuprinşi de nebunia asta, în Ajun trebuie să ne liniştim minţile şi sufletele şi să ne amintim că, în fapt, Crăciunul e bucuria de a dărui, de a iubi şi a fi iubiţi, e speranţă, e pace, e adevăr, e apropiere, e lumină, e bunătate.

Şi chiar dacă noi suntem cei care dăm şi primim cadouri, Sărbătoritul se numeşte Isus Hristos, iar El este sursa şi motivul Sărbătorii.

Să aveţi o sărbătoare încărcată de fericire şi pace, darurile făcute nouă de Dumenezeu, pe care nu le vom găsi niciodată sub brad sau în sacul lui Moş Crăciun, ci doar în apropierea de divinitate!


duminică, 23 decembrie 2012

Happy week-end 40


Dacă  Elly, gazda week-endurilor vesele, a abordat tema femei & bărbaţi, continui pe aceeaşi lungime de undă:


Filmuleţul este realizat de Bruno Bozzetto, creator italian de filme animate de scurt metraj, multe dintre ele încărcate de umor şi ironie.

Take a moment and enjoy!

joi, 20 decembrie 2012

Cugetarea zilei - eternă

Eu cred că veşnicia s-a născut la supermarket, mai exact la coada de la casă în zilele de pre-Crăciun. Şi mai cred că ştiţi la ce mă refer.

Aici orice gând e mai încet căci are timp să se dezvolte, să zboare, să se reîntoarcă în punctul de pornire, s-o ia pe altă traiectorie, să se agaţe de amintiri reprimate din copilărie, să facă planuri de viitor, să cântărească alternative, să se înfăşoare, să dospească lent precum aluatul, să-şi amintească ce ai uitat să pui în coş şi nici că-ţi mai pasă, să se desfăşoare, să se încâlcească şi chiar să tragă un pui de somn dacă vrea.

Şi inima-ţi zvâcneşte mai rar
Ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, 
ci la casa de marcat, odată cu bipurile scoase melodios de fiecare cod de bare al fiecărui nenorocit de produs.

Aici se vindecă setea de mântuire şi te alegi, în schimb, cu varice de la stat mult în picioare şi semi-surzenie de la mereu-prezentul-în-aglomeraţie-copil-urlător. Copilul urlător face parte din personalul obligatoriu al oricărui supermarket, alături de directorul general, desigur.
De n-ai fi adult, ai urla mai tare ca el, dar vârsta şi jena nu-ţi permit asemenea exprimări sentimentale intense şi tot ce poţi face e să stropşeşti  în ciudă priviri acide înspre puiul de om care încă se mai poate exprima liber, deşi n-are drept de vot.

Şi dacă ţi-ai sângerat picioarele, data viitoare încalţă-te cu adidaşi că-s mai comozi pe termen lung şi ţine minte că aici nu poţi să te aşezi pe un podmol de lut să te hodineşti
Nu poţi, nici măcar dacă ai ştii ce înseamnă podmol şi dacă ai ştii că fix aşa a vrut poetul să scrie, nu că ar fi greşit ortografia pachetului de Pall Mall.

Uite, e seară.
Şi ai făcut joc de gleznă la coada asta jumate de zi şi, bonus, mai ai de înfruntat sălbăticia de junglă de trafic până acasă.

Sufletul supermarketului fâlfâie printre noi ca bancnotele care trec din portofelul omului muncii în sertarele simbolului capitalismului care e acelaşi supermarket.

Ce miros sfios de iarbă tăiată?
Ce cădere de fum din streşini de paie?
Ce joc de iezi pe morminte înalte?
Trezeşte-te, măi, că ţi-a venit rândul şi mai sunt şi alţii care aşteaptă!!!


miercuri, 19 decembrie 2012

Miercurea fără cuvinte - telefonul fără fir

Dacă e Miercuri, Carmen zice că trebuie să fie fără cuvinte:
* toate fotografiile sunt realizate de Andrei Niculescu pe străzile din Cluj şi preluate de pe Facebook

luni, 17 decembrie 2012

Tutorial - vopsire prin marmorare

Vă promiteam pe undeva că am să vă împărtăşesc cum se realizează vopsirea prin marmorare, metodă cu care am "salvat faţa" decoraţiunilor mele din fimo care au ieşit din cuptor ca din solar, în loc să rămână la culoarea alb porţelanat dorită.

Before: surprise

After: applauseDintre toate metodele de a vopsi decorativ diferite obiecte, marmorarea este cea mai simplă, dar de efect.
Nu aveţi nevoie decât de culori de marmorare, un vas cu apă şi obiectul pe care doriţi să-l decoraţi.

Culori de marmorare găsiţi aici sau aici . În Baia Mare nu am găsit direct în magazinele de hobby.


CUM SE PROCEDEAZĂ?

Reguli generale:
- trebuie să lucraţi rapid pentru că vopseaua formează destul de repede o pojghiţă.
- folosiţi ziare să protejaţi suprafaţa de lucru, mănuşi şi, eventual, un tricou de lucru pentru că pătează ca vopseaua obişnuită. Se poate curăţa cu diluant de vopsea, dar pot rămâne urme neplăcute


* toate imaginile cu paşii de realizare sunt preluate de pe site-ul www.c-kreul.de , pentru că, aşa cum am specificat, se lucrează repede şi nu am avut timp de fotografiat.

1. Umpleţi un vas cu apă. Vasul trebuie să fie suficient de mare pentru ca obiectul pe care doriţi să-l decoraţi să intre în totalitate în apă.
Folosiţi un vas de care vă puteţi descotorisi ulterior pentru că rămâne pătat.

2. Scuturaţi bine sticluţa cu vopsea, a la James Bond: "shaken, not stirred". big grin
 Vopseaua este formată dintr-o parte uleioasă şi o parte cu culoarea propriu-zisă şi trebuie ca cele două să se amestece uniform.

3. Picuraţi câteva picături de vopsea de diferite culori. Eu am folosit doar roşu şi auriu, dar am citit că pentru efect maxim sunt recomandate 3-4 culori.

4. Folosiţi un băţ de frigăruie să amestecaţi culorile. 
Ăi mai profesionişti dintre profesionişti pot amesteca culorile încât să iasă un model simetric, cu anumite linii, forme. Ăi mai începători (ca mine) pot amesteca culorile la întâmplare pentru că dacă e design abstract n-ai cum să-l greşeşti. winking


5. Scufundaţi obiectul în vas.


6. Scoateţi obiectul şi minunaţi-vă happy


7. Lăsaţi la uscat câteva ore, înfipte cumva pe un suport şi cu ziar dedesupt să nu picure şi să păteze. Eu le-am înfipt cu scopitori într-o placă de scârţ.


Dacă vopsiţi obiecte mai mari trebuie să schimbaţi apa şi să picuraţi din nou vopsea pentru fiecare obiect în parte căci "consumă" toată vopseaua. Dacă e vorba de obiecte mici, cum au fost figurinele de fimo (subţiri de 0,5 cm, înalte de maxim 5 cm) vă ajunge vopseaua pentru 3-4 bucăţi.

Am să folosesc această tehnică şi pentru mărţişoare, sau ouă de paşti, sau hârtie. Am citit că se pot vopsi astfel şi materiale textile (eşarfe, tricouri) şi se pot spăla cu mâna şi apă doar uşor călduţă.

- www.firstpalette.com

- www.prairiepeasant.blogspot.com -

Spor la colorat!

duminică, 16 decembrie 2012

Cugetarea zilei - nu-i totul filosofie

Circumstanţele actuale prin care trec m-au iluminat:  când Simplicitus din Cilicia a emis dictonul "panta rhei" = "totul curge" nu se referea la un concept din filosofia lui Heraclit, ci la un nas răcit, cu aspect roşu-rudolphian!

Pentru că profesorii corectori ţin la conceptele bine înrădăcinate în manuale, îi povăţuiesc pe absolvenţii de liceu promoţia 2013 să nu preia această cugetare în lucrările lor viitoare de la bac.

Avem şi quillingul zilei - totul e Crăciun şi muzică:


Iar dacă e vorba de muzică avem şi colindul zilei - totul e cu clopoţei:


sâmbătă, 15 decembrie 2012

HW 39 - cea mai solicitantă meserie


HAPPY WEEKEND! - Ediţia 39 este gata de start! Deci, dacă este weekend, este:
Happy Weekend
Tot ceea ce trebuie sa faceţi este să postaţi, în cursul weekend-ului (SÂMBĂTĂ şi DUMINICĂ), fiecare pe blogul său, la alegere:
- o fotografie sau o mini-galerie de max. 5 fotografii, preferabil cu legendă (descriere) sau
- 2-3 glume/bancuri/anecdote ori un clip amuzant sau
- 1-2 citate/replici care v-au impresionat/amuzat şi pe care doriţi să le împărtăşiţi şi altora, eventual ilustrate cu o fotografie elocventă.

********************************************************************************************

Dacă vă imaginaţi că meseria de Moş Crăciun este uşoară şi frumoasă, fiindcă durează doar o noapte pe an şi e încărcată de magia sărbătorilor şi bucuria dăruirii, ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa.
Iată fişa postului:

1. Are de citit scrisori - mii, zeci de mii, sute de mii, milioane de scrisori, unele dintre ele cu grad ridicat de periculozitate


- www. facebook.com - 

- www.wfriends.wordpress.com -

- www.myspacegraphicsandanimations.com -

2. Unele cadouri sunt foarte greu de găsit, nici gând să le afle la supermarket sau pe ebay

- www.funny22.com

3. Plecatul de acasă în grabă ca să ajungă la toţi copiii de pe glob într-o singură noapte îl face să uite unele lucruri necesare sau să încurce sertarul noptierei cu cel al soţiei

- www.funny-pics.co -

- www.fun4pic.com -

4. Inevitabil, mai apar şi neplăceri sau accidente în trafic

- www.sodanead.com -

- www.startribune.com -

5. Chiar dacă nu trebuie să aibă dimensiuni 90-60-90 de fotomodel, totuşi mărimile contează

- www.wfriends.wordpress.com -

6. Concurenţa e acerbă, neloială şi îl poate aduce în situaţii pe viaţă şi pe moarte

- www.forums.eidogames.com -

- www.didc.blogspot.com - 


Nici nu-i de mirare că la final are nevoie de consiliere psihologică


Ce poţi face ca să-l ajuţi?