joi, 27 septembrie 2012

Sarbatoarea Castanelor din Baia Mare - editia 2012

        E toamna iar, se scurtează ziua, începe şcoala, se îngălbenesc frunzele, se ascultă Nicu Alifantis şi se fredoneaza "acoperă-mi inima cu ceva" ..... Ca să vă scot din starea asta lirică, menţionez şi că se măreşte factura de gaz. Ei, nu vă enervaţi acuma, citiţi mai departe:

      Spre deosebire de restul patriei, în Baia Mare se mai întâmplă ceva: se coc castanele, pretext numai bun pentru sărbătoarea oraşului.
Din păcate, în ultimii ani recolta de castane a fost tot mai slabă -
"castanetul este grav afectat de o boala foarte agresiva si care a produs o adevarata epidemie în zona, cu o evolutie dramatica si însemnate pagube în ultimele doua decenii, anume cancerul de scoarta provocat de ciuperca Cryphonectria parasitica.
            Una dintre caracteristicile bolii este evolutia rapida, cu un atac deosebit de violent asupra trunchiului si ramurilor, care conduce la uscarea zonei superioare locului afectat. Scoarta primeste la început o culoare rosiatica, cu pete galbui, apoi apar crapaturi cu numeroase linii longitudinale. Zona cuprinsa de ciuperca se usuca, moare, iar scoarta se desprinde si cade.Daca atacul are loc în sezonul cald, frunzele se deshidrateaza ramân uscate pe ramuri si în timpul iernii.
            Ciuperca se înmulteste în toate perioadele anului rezultând un numar mare de spori care sunt raspânditi prin vânt, prin apa de ploaie, rozatoare, insecte, pasari sau chiar prin uneltele nedezinfectate folosite la taierea ramurilor afectate.
            Împotriva cancerului de scoarta se lupta prin mai multe metode fie chimice cu rezultate foarte slabe, fie biologice prin folosirea tulpinelor hipovirulente, fie mecanice. Metoda biologica prin folosirea de ,,vaccinuri”duce la cicatrizarea si chiar la vindecarea exemplarelor afectate reprezentând singurul remediu eficient dar care din pacate implica costuri foarte mari." - sursa: http://www.ngo.ro/site_item_full.shtml?x=19198

Mda, aşa e şi e trist. Chiar de acasă pot să văd pe fereastră un pâlc de castani uscaţi pe picioare. Sunt câteva organizaţii şi proiecte care luptă pentru salvarea castanilor şi a simbolului zonei şi sper din suflet să câştige războiul ăsta.

Oricum, chiar şi cu mai puţine castane în piaţă şi pe grătare la prăjit, tradiţia sărbătorii se păstrează, iar în 2012 avem chiar o ediţie aniversară - a 20-a!
Domnul tânăr primar s-a dat peste cap cu organizarea de anul ăsta - încă de luni se petrec tot felul de evenimente prin oraş, în ciuda forţei muncitoare care are totuşi de mers la servici întru propăşirea economiei naţionale şi dând motiv de chiul şcolărimii. 

Bine că în week-end toată lumea e liberă şi nu are nevoie de motivări de absenţă, doar motive de petrecere. Iaca aici programul cu motive - http://www.emaramures.ro/stiri/72581/PROGRAM-SARBATOAREA-CASTANELOR-Vezi-programul-complet-de-la-Sarbatoarea-Castanelor-2012-28-30-septembrie . 

Hopaaa, vine Nicoleta Luciu şi sexi Pavel Bartoş. Prevăd discuţii conjugale prin case şi apartamente  

V-am spus deja că împreună cu o bună prietenă şi verişoara ei vom avea un stand cu bijuterii şi felicitări, toate făcute cu mânuţele noastre, în cadrul expoziţiei Rivulus Dominarum - locaţia: aleea Expoziţiei nr. 5, program 11-19. Poate veniţi să aruncaţi un ochi pe acolo şi vă face cu ochiul ceva.   


N-o mai lungesc - v-am povestit despre castani, v-am pus programul, v-am invitat la expoziţie. 
Prognoza meteo oferă vreme frumoasă, cu soare şi grade peste 20.
N-aveţi motiv de stat în casă. 

Dacă nu sunteţi din Baia Mare, oriunde aţi fi, ieşiţi şi voi la un mic şi volei la iarbă verde ca să ne ţineţi isonul. Dar luni să nu daţi vina pe mine şi pe băimăreni că vă pică ochii pe birou sau pe bancă!


miercuri, 26 septembrie 2012

Cugetarea zilei - la exterior

    Haina nu-l face pe om şi nici coperta nu face cartea, dar ambele oferă nişte indicii pertinente.


    Şi quillingul zilei - oare ambalajele cadourilor ce fel de indicii transmit?


marți, 25 septembrie 2012

Cugetarea zilei - alternativa profesională

  Dacă nu ajungeau cosmeticiene, femeile astea de la saloanele de frumuseţe ar fi fost criminale în serie.

   Modul în care mânuiesc ceara fierbinte sau penseta şi abnegaţia de care dau dovadă în urmărirea până şi a ultimului fir de păr rătăcit arată că au sadismul şi meticulozitatea necesare.Şi quillingul zilei ( fără nici o legătură cu cugetarea, dar ca să nu rămâneţi cu o imagine de coşmar):


luni, 24 septembrie 2012

Ardeleneşte

Pe la noi de veţi pofti
Cu mânuri calde v-om primi,
Om întinde masă mare
Socăciţa-i bună tare.
Coconii vă servesc mintenaş
Ceapă, slană, pită şi caş.
Felul doi îndată vine
Tocană cu brânză fără pâine
Urmată de picioici fierbinţi
Pe buze-ţi vine să te lingi.
Iar de nu v-aţi săturat
Cinci pumni iuţi, fierbinţi v-am dat.
Luaţi şi pancove nu vă sfiiţi
Doar aţi venit să vă ghiftuiţi.
(Grijă mare: nu umflaţi bendeul
Că v-aşteaptă copârşeul).

Ca totul să curgă pe gât la vale
Vă turnăm pălincă în pahare
Ceteraşul neaoş cântă cu dor
Mesenii suspină de amor
Încingem o horă-n bătătură
Şi jucăm fără măsură.
Când veţi vrea acas' să vă-ntornaţi
Vă dăm o videre cu vin şi cârnaţi
(Şi lui Remeş tăt aşe i-am dăruit
Da' nu cred c-o fo' mulţămit)
Voi puteţi liniştiţi s-o luaţi
Vă promit - nu veţi fi filmaţi
La final pe obraji vă ţucăm
Szeretlek, vă mai aşteptăm


Dicţionar:
(în ordinea apariţiei în text, nu a alfabetului, că ăla se învaţă în clasa zero şi io n-am făcut)

mânuri - mâini, braţe
socăciţă - bucătăreasă
coconii - copiii
mintenaş - imediat
tocană cu brânză - mămăligă cu brânză
picioici - cartofi
pumni - sarmale
pancove - gogoşi
bendeu - burtă, stomac
copârşeu - sicriu
pălincă - doar nu trebuie să zic ce-i pălinca ?!!
ceteraş - violonist, lăutar
neaoş - autentic, sadea
videre - găleată
a ţuca - a săruta
szeretlek - vă iubim ( a se vedea influenţa maghiarilor din regiune cu care maramureşenii trăiesc în pace şi armonie)

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Scoasă la plimbare

Tot aud că bărbaţii din ziua de azi nu mai sunt ce-au fost - nu mai aduc flori jumătăţilor lor mai bune, nu le mai scot la plimbare, nu, nu, nu.

Aşa că zilele trebute când Rollingul mă întreabă dacă vreau să mergem la o plimbare pe dealurile din jurul Băii Mari, am sărit direct în schemă:
- Daaaaaaa.
- Bine, vezi că mergem cu o motocicletă de teren. O am pentru câteva zile.
- Ha?!

marți, 18 septembrie 2012

Quilling, quilling si non-quilling

Mi-am amintit ca asta e blog de handmade la origine asa ca azi va arat ce am mai invartit in ultimele zile si nopti.

Etichete pentru cadouri:


Chestii de La multi ani.
Zic "chestie"din lipsa de inspiratie si pentru ca se pot atasa fie pe un carton de felicitare, fie se pot incadra intr-o rama ca sa formeze un mic tablou, in functie de dorinta destinatarului.

detaliu: Acuarele & quilling, tot chestie


Felicitare masculibila :D


Ma pregatesc cu zor pentru ca vor fi afisate intr-un stand la Sarbatoarea Castanelor - am sa revin cu detalii despre asta.
Dar, bineinteles, le gasiti si pe Breslo - http://www.breslo.ro/Shop/rollingideas .

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Melodibilă

Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată

Ştiind acest lucru, cei de la Taxi s-au gândit că nu are rost să ia târnăcopul şi s-o dezgroape că, cine ştie, există riscul de a lăsa un cartier în beznă lovind şi tranşând nişte cabluri, precum Dorel din reclamă. În plus au auzit şi că Eminescu e un mare poet, printre altele şi pentru că jongla cu limba română precum un circar cu portocalele - "sara pe deal", "flori albastre tremur ude " sau, şi mai bun exemplu, "umerele goale".

Aşa că au scos o nouă piesă cu un titlu original 100% - "Eşti iubibilă".

http://www.youtube.com/watch?v=jHhPMuhLNRw

 Nu stau cu tv-ul pornit pe Kiss TV sau MTV ca să prind toate hiturile, dar fac cunoştinţă cu noile lansări ascultând radio către şi de la servici, stând la o coadă interminabilă la caserie în Kaufland, privind cum Tina îmi face unghiile frumos colorabile, pe Facebook sau în timp ce savurez o clătită indescriptibilă la La creperie.

Paranteză - când veniţi în Baia Mare trebuie să mergeţi la La Creperie, pe strada Şcolii. Aş spune că au clătite cu orice umplutură posibilă, dar ştiu că aveţi imaginaţie bogată, aşa că spun doar că au în meniu de la obişnuitele clătite cu dulceaţă la clătite cu fructe de mare, de la clătite cu ciocolată la clătite cu pastramă de pui şi sos gorgonzola, de la clătite cu îngheţată la cele cu dovleac şi ghimbir şi multe altele. Merita să le treceţi pragul. Papilele gustabile vă vor mulţumi. Punct. Gata paranteza.

Deci am aflat de noua melodie şi ... sunt zburlibilă.
Îmi place Taxi ,  îmi place rrrr-ul lui Dan Teodorrrrescu, îmi plac alăturările inedite de cuvinte ale versurilor şi liniile melodice specifice doar lor. Îmi place "Jumătatea mea", "Stelele care cad", "Ai închis marea în ochi", "Dragostea ca o pereche de pantofi" şi o, daaa, "Cele două cuvinte". Lista nu e terminabilă.

Dar "Eşti iubibilă"? Nu. Deloc.
Pur şi simplu cuvântul 'iubibilă' îmi ridică părul pe cap. Şi, dacă e posibilă, mai există un termen care-mi ridică şi părul epilat de pe picioare - 'giugiulibilă'.
După părerea mea această piesă nu e hituibilă, dar e cu vedete multe şi de calibru, deci e promovabilă. Ca urmare, o voi auzi inevitabilă şi la radio, şi în supermarket, şi la salonul de cosmetică, şi în cafenea.

Va fi, pur şi simplu, exasperabilă.

luni, 10 septembrie 2012

Cum să economiseşti câteva zeci de mii de euro

    Sfatul meu se adresează unei categorii defavorizate ale societăţii actuale, mai exact pensionarilor în general şi în particular celor proaspăt ieşiţi pe tuşă, ca să apuce să se bucure de banii strânşi. Dacă nu, nu-i bai că trebuie şi copiii şi nepoţii să se aleagă cu ceva în afara cheltuielilor de înmormântare.

     E o soluţie viabilă, testată şi probată de un băimărean de-al meu.


Aşadar, omul nostru a luat decizia de pensionare în mână, a sărbătorit cu colegii ieşirea din câmpul muncii şi de sub ochiul ager al şefului. S-a dus acasă şi a meditat că, dacă tot a scăpat de cineva care-i urmărea mişcările zi de zi la servici, de ce nu ar scapa şi de varianta casnică a zbirului?! Aşa că scurt pe doi şi-a lichidat nevasta.

Bineînţeles că a fost prins, judecat, condamnat - 15 ani de închisoare. Or fi ei 15 ani în spaţiu locativ redus şi cu densitate mare de populaţie, dar omul a cântărit beneficiile - tovarăşi pe aceeaşi lungime de undă cu care să socializeze, cazare şi trei mese asigurate, servicii medicale gratuite, totul decontat de contribuabilii români şi de bugetul de stat, fără taxe, fără impozite, fără umblat de la o farmacie la alta pentru compensate, fără grija zilei de mâine.

Iar partea şi mai bună, de fapt planul de economisire propriu-zis, acum urmează: pensia îi venea frumos şi regulat şi era 100% a lui sau, mă rog, hai să zicem că mai cheltuia pentru o ţigară-două sau pentru un favor de la gardian.

La finalul celor 15 ani, omul a ieşit de la închisoare cu buzunarele pline, şi-a luat maşina nouă să recupereze vacanţele pierdute şi i-au mai rămas ceva leţcaie şi pentru zile negre, că doar cum altfel decât negre pot fi zilele în care eşti nevoit să îţi porţi singur de grijă şi să nu-ţi mai vină totul sub nas.

Ei, ce ziceţi de acest plan de economisire?

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Pregătiri pentru zile albe

   Ştiu că în mod obişnuit se spune "zile negre", dar dacă iarna  care vine va aduce zăpadă de aceeaşi cantitate impresionantă şi calitate durabilă ca iarna trecută, atunci, la cei 157 de centimetri cu care-s dotată, voi vedea doar alb în jur.
 
  V-am spus că după vinete vom mai avea o distracţie cu ardeii.
Spre deosebire de vinete, ardeii n-au sosit în catităţi XXL. Din contră s-au prezentat micuţi şi sfrijiţi ca indianul ăla care n-a mâncat nimic de când a suferit prima decepţie în dragoste - povestea aici .

De data asta, nici n-am mai avut parfum de gumă arsă pe la nas pentru că crocşii i-am aranjat la focul de tabără precedent. 
Dar fumul, să te ţii, a fost de zile mari, având gps eficient care-l direcţiona direct către omul de pe lângă plită şi o tehnică de infiltrare foarte eficientă - ochi, păr, nas, piele, haine, nimic n-a scăpat neafumat.

Picioarele fiind gata epilate, acum m-am concentrat pe mâna stângă şi am reuşit un fel de epilat scurt, dar nu recomand să urmaţi tehnica, nu iese uniform.

Ei, şi am dansat ce-am dansat în jurul focului, cu furculiţa în mână şi mâna la ochi şi am strâns două castroane de împieliţaţi.
Ne-am apucat să-i belim cu răbdare şi abnegaţie ca maică-mea când ne ungea cu cremă mentolată în iarna când ne-a pălit varicela pe toţi patru muşchetarii.
Apoi ne-a cuprins iritarea şi exasperarea ca pe Crin Abramburescu când a realizat că trebuie să-şi strângă perina şi pilota preferată de la Cotroceni.
Dar le-am venit de hac şi acum stau cuminţi lângă vinete.

Castraveţi muraţi mai sunt în stoc de anul trecut. Dulceţuri nu mâncăm, nu facem.
Peste o lună tăiem şi galinaceele + iepuraceele care ajung la categoria grea.

Deci, poate să vină iarna că nu ne ia prin surprindere. Îi lăsăm din nou pe drumari să aibă parte de toate surprizele. Dacă vă săpaţi singuri potecă prin nămeţi, puteţi veni în vizită. :)

joi, 6 septembrie 2012

Tutorial: im-brosa-za-te

Azi va arat in pasi simpli si fotografici cum puteti sa va faceti singure o brosa draguta din organza.


Pe langa faptul ca o puteti purta prinsa pe o camasa, puteti s-o folositi ca sa prindeti o esarfa sau sa o atasati unei bentite elastice simple pentru par, sau sa decorati o poseta din material textil sau oricum altfel va trece prin cap.

MATERIALE NECESARE:

- organza, bineinteles
- fetru pt spatele brosei
- inchizatoare brosa
- margele mici
- margea mare/charm/nasture decorativ pt mijloc
- ac cu ata in culoare asortata
- foarfeca
- lumanare
- pistol de lipit sau banda dublu adeziva


SA TRECEM LA TREABA!

1. Taiati mai multe cercuri de diferite marimi din organza, minim 5-6. Cu cat sunt mai multe cercuri, cu atat brosa e mai bogata, mai voluminoasa.


2. Treceti cu grija marginile fiecarui cerc prin flacara lumanarii.

3. Pe masura ce sunt trecute prin flacara, cercurile se onduleaza pe margini si iau o forma concava.

4. Claditi cercurile unul peste altul de la mare la mic, marcati mijlocul si coaseti.

5. Acoperiti cusatura din mijloc cu decoratiunea aleasa. Eu am avut la indemana o inimioara sidefata cu adeziv pe spate. Cum am spus, puteti folosi o margea mai mare, un nasture decorativ, un charm.
Coaseti din loc in loc margelele mici.

6. Taiati o bucata de fetru si coaseti de ea inchizatoarea. Fixati fetrul pe spatele brosei cu pistolul de lipit (varianta ideala) sau cu banda dublu adeziva in lipsa pistolului.

Si ... sunteti mandrele posesoare ale unei brose facute cu mana voastra.


Daca puneti in practica ideea, dati-mi de stire.
Pentru intrebari si comentarii e deschis oricand. :)


marți, 4 septembrie 2012

A venit, a venit toamna

De vreo două zile s-a ivit în calendare
Toamna, "zâna melopeelor",
Ştiţi şi voi exact care:
"Spaima florilor şi doamna cucurbitaceelor".

Şi ca oameni gospodari,
Deşi nu ne-am făcut ast' iarnă car,
Am dat comandă la producător direct
25 kile de vinete la preţ corect.

Două zile mai târziu apar sacii cu pătlăgici
Mă uit la ei, apoi în dungă către ţăran:
- Aici sunt 25 de kile, zici?!
- Să vedeţi ... mâna-şi trece peste muian ...