joi, 20 decembrie 2012

Cugetarea zilei - eternă

Eu cred că veşnicia s-a născut la supermarket, mai exact la coada de la casă în zilele de pre-Crăciun. Şi mai cred că ştiţi la ce mă refer.

Aici orice gând e mai încet căci are timp să se dezvolte, să zboare, să se reîntoarcă în punctul de pornire, s-o ia pe altă traiectorie, să se agaţe de amintiri reprimate din copilărie, să facă planuri de viitor, să cântărească alternative, să se înfăşoare, să dospească lent precum aluatul, să-şi amintească ce ai uitat să pui în coş şi nici că-ţi mai pasă, să se desfăşoare, să se încâlcească şi chiar să tragă un pui de somn dacă vrea.

Şi inima-ţi zvâcneşte mai rar
Ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, 
ci la casa de marcat, odată cu bipurile scoase melodios de fiecare cod de bare al fiecărui nenorocit de produs.

Aici se vindecă setea de mântuire şi te alegi, în schimb, cu varice de la stat mult în picioare şi semi-surzenie de la mereu-prezentul-în-aglomeraţie-copil-urlător. Copilul urlător face parte din personalul obligatoriu al oricărui supermarket, alături de directorul general, desigur.
De n-ai fi adult, ai urla mai tare ca el, dar vârsta şi jena nu-ţi permit asemenea exprimări sentimentale intense şi tot ce poţi face e să stropşeşti  în ciudă priviri acide înspre puiul de om care încă se mai poate exprima liber, deşi n-are drept de vot.

Şi dacă ţi-ai sângerat picioarele, data viitoare încalţă-te cu adidaşi că-s mai comozi pe termen lung şi ţine minte că aici nu poţi să te aşezi pe un podmol de lut să te hodineşti
Nu poţi, nici măcar dacă ai ştii ce înseamnă podmol şi dacă ai ştii că fix aşa a vrut poetul să scrie, nu că ar fi greşit ortografia pachetului de Pall Mall.

Uite, e seară.
Şi ai făcut joc de gleznă la coada asta jumate de zi şi, bonus, mai ai de înfruntat sălbăticia de junglă de trafic până acasă.

Sufletul supermarketului fâlfâie printre noi ca bancnotele care trec din portofelul omului muncii în sertarele simbolului capitalismului care e acelaşi supermarket.

Ce miros sfios de iarbă tăiată?
Ce cădere de fum din streşini de paie?
Ce joc de iezi pe morminte înalte?
Trezeşte-te, măi, că ţi-a venit rândul şi mai sunt şi alţii care aşteaptă!!!


26 de comentarii:

 1. Perfect descrisa tentativa de a te aproviziona in aceste zile din supermarketuri! Azi am aflat ca Auchan-ul nostru are program pana la 12 noaptea, asa ca voi avea o tentativa de a face cumparaturi dupa ora 22. Poate am noroc!
  Iar acel copil care urla cred ca face naveta de la un magazin la altul, dintr-un oras in altul. Este omniprezent!
  Sa-ti fie frumoasa seara!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hai să-ţi zic o păţanie. Într-un an am fost am fost la Metro la cumpărături de Crăciun pe la 1 noaptea. În toată hala aia erau două mâini de oameni de puteam să ne jucăm de-a v-aţi ascunselea prin magazin. Nu ne-a împins nimeni printre rafturi, am cumpărat umplut coşul în linişte şi calm. Şi când ajungem la casă ... surpriză: o singură casă deschisă. Şi dintr-o dată două mâini de oameni am format o coadă de n-ai văzut. :D

   Ștergere
 2. Anul ăsta n-am fost decât de două ori într-un mall sau supermarket. Mai "subţire" e mai bine. Magazinele de cartier sunt mult mai la îndemână.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În acest caz, Max Peter, nu faci parte din publicul ţintă al acestui articol - nu eşti o victimă :)

   Ștergere
  2. Sunt deja păţit, tocmai de aceea... :)))

   Ștergere
 3. " Uite, e seară.
  Şi ai făcut joc de gleznă la coada asta jumate de zi şi, bonus, mai ai de înfruntat sălbăticia de junglă de trafic până acasă. " - Uneori sunt mai mult decat fericita de faptul ca muncesc de acasa. Asta se intampla de regula cand vara e canicula si iarna ger!

  RăspundețiȘtergere
 4. Ti-ai facut cumparaturile de Craciun, Rolling? :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Parţial doar :(( Mai am de luat chestiile alea pe care le las la final că altfel se strică: lapte, pâine, fructe ... Mă şi ia groaza!

   Ștergere
 5. Eu am facut piata inainte de pranz si nu a fost deloc aglomerat.Dupa-amiaza insa e jale nici nu gasesti loc in parcare.Dupa balamucul de la magazine urmeaza balamucul din bucatarie.Poate vine apocalipsa si ne scuteste.:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Văd că toţi vă organizaţi să scăpaţi de aglomeraţie, numai eu dau în ea?!
   Şi apoi urmează, predictibil ca în fiece an, balamucul de la urgenţe.

   Ștergere
 6. sufletul hipermarketului?!
  Andreia, te rog, ia laptele de la chiosc ! :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Noi luăm 8l lapte/săptămână de la vecinul cu vaca. Dar imaginează-ţi că nu ne ajunge şi mai trebuie să luăm şi de la magazin!

   Ștergere
 7. Nu prea ma duc la hipermaket. Doar foarte rar. Deci nici inghesuiala la case, nimic. :)
  Mi-am facut toate cumparaturile, sunt foarte linistita. Mai ies cam peste o saptamana. Inainte de Revelion.
  O intrebare: Cum de consumati atata lapte? Intreb ca una care nu bea deloc lapte de pe la 3 ani. Se ruga mama aproape in genunchi de mine si eu nimic. Nu beau nici azi decat extrem de rar.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu eşti într-un fel de hibernare - ieşi o dată pe săptîmână din casă :)
   Noi pur şi simplu bem mult lapte, ne place. Bem lapte şi în loc de apă când ne e sete.

   Ștergere
  2. Daca nu-mi place laptele :( ce pot sa fac?
   Eu beau mai mult ceai. De tei :)
   Chiar asa, cam la o saptamana ies dar nu e hibernare insa eu sunt in somaj de cateva luni. Si nu ies decat cand e strict necesar. Imi fac planul atunci si stiu exact ce iau. Ca sa minimizez drumurile. Nu ma prea omor dupa colindatul prin magazine... :)

   Ștergere
  3. N-ai ce face, e chestie de gusturi. Eu, de exp, beau ceai, doar când sunt răcită.
   Sper ca anul care vine să-ţi aducă un job bun sau, cine ştie, să ţi-l faci singură. :)

   Ștergere
 8. Cartea când o publici? Eu atât vreau să știu!
  Că este MARE păcat să ai atât talent și să nu îl pui în slujba omenirii.
  Este genial textul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îi las pe nepoţi să strângă articolele de aici şi să le publice postum că vor fi mai valoroase. :D

   Ștergere
 9. Lasă Andreia că am învățat să ne prețuim artiștii și când sunt în viață! Deci.....scrii?

  RăspundețiȘtergere
 10. Am avut noroc anul acesta. Nici nu am mai pregatit atatea bucate, m-am aprovizionat din timp si ce a fost de cumparat in ultimele zile a picat pe umerii puternici si rabdatori ai sotului meu. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sarmanul, a aflat si el definitia vesniciei :(

   Ștergere
 11. Anul acesta am ratat ultimul episod din "singur in aglomeratie". Am facut aceasta confitenta nu pentru ca sa fac "hop si eu" ci pentru ca mi s-a parut interesanta ideea de a ocoli tiparul ciclic. Astfel, o data cu indesarea arterelor de circulatie si cresterea presiunii in cele sangvine,ne-am strecurat, ca apa prin sita, inspre locuri netintite in aceasta perioada. N-a fost mirific, precum "Craciunul in Maramures", dar a fost extrem de relaxant.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici o problema daca l-ai ratat anul asta, se va repeta la anul, daca nu vine sfarsitul lumii pana atunci :)

   Ștergere
  2. :) "sfarsitul lumii" a creat o psihoza in masa, in acest an, precum "goana dupa cadouri". In mass‑media a concurat cu memoria revolutie si sacrificarea animalului pentru masa de craciun. Asa ca omenirea a mai traversat un sfarsit, dar paradoxal, unii traiesc, altii sunt morti, dar nu stiu.

   Ștergere