marți, 16 octombrie 2012

Plictiseala mare, mon cher

Acţiunea se petrece la timpul trecut, adică ieri, în filiala locală, micuţă şi prietenoasă a unei bănci. Atât de locală şi micuţă încât e un singur ghişeu casierie, astfel încât toată lumea se cunoaşte - clienţii pe funcţionar, funcţionarul pe clienţi, clienţii între ei şi fiind un singur ghişeu se formează aproape întotdeauna o coadă consistentă aşa că oamenii au timp să se observe, să discute - de unde caracterul prietenos al locului.

Intru, mă păleşte un val de căldură umană intensă, observ 6 persoane pe scaune şi încă pe atâtea în picioare şi fac rapid cale-ntoarsă cu gândul că voi reveni şi poate voi avea noroc la o coadă mai mică.

Şi am avut noroc căci am găsit un om vorbind cu funcţionarul şi 5 scaune ocupate, deci unul liber. Salut, mă aşez, mă fac comodă căci ştiu că voi aştepta. Ah, în această bancă prietenoasă funcţionarul nu stă în acvariul de sticlă, ci la o masă obişnuită şi clientul se aşează în faţa lui şi stau la poveşti mai mult sau mai puţin bancare. Ca să nu mă holbez la oamenii de pe scaune privesc către ghişeu şi observ pe masă o ceaşcă pe care scrie cu marker Monica. Hmmm .... mă uit la funcţionar: slăbuţ şi firav, tot ce-i posibil să fi fost Monica înainte de operaţie. big grin  Trebuie să mă înţelegeţi că mă plictiseam şi am imaginaţie plimbătoare.Clientul activ îşi termină operaţiunile şi se ridică, gest care declanşează mişcare pe două scaune - o duduie blondă cu jachetă roşie şi un bătrânel pornesc amândoi către "Monica". Duduia, având mai mulţi dinţi în gură şi viteză mai mare, ajunge prima şi ia loc. Se declanşează rumoare - "domnul era primul, nu săriţi peste rând!" "Monica" zâmbeşte către duduie şi se disculpă "eu nu ştiu care cum urmează", dar îşi abate atenţia şi către bătrân:
- tataie, te văd cu buletinul şi cardul; ai venit după pensie?
- îhâm
- păi nu trebuie să aştepţi la rând: scoţi pensia de la bancomat fără comision.
- nu-i bai, aştept.

Bun, blonda vorbeşte cu funcţionarul, oamenii între ei. Mă uit la cel care s-a scandalizat mai tare: în jur de 50 de ani, pantofi maro, jeanşi, jachetă maro, şapcă gri. Sub jacheta se vede un tricou cu dungi alb-turcoaz peste care se lăbărţează un slogan argintiu sclipicios. Ups, ăsta aşa tare s-a grăbit să vină la întâlnirea clienţilor anonimi încât a luat tricoul fiicei. raised eyebrows
Nu-i bine să judec hainele omului! shame on you Promit că nu mai fac.

Mă uit pe pereţi. Deasupra a două prize scrie mare alb pe roşu - 220V. Aşa ceva n-am mai văzut, păi nu toate prizele au 220V?! Rotesc ochii - iote o priză unde nu scrie nimic. Iar cablul din ea duce către ... către ... către maşina de numărat bani. Probabil banii mulţi se numără la voltaj mai mare, ce ştiu eu? Mai rotesc ochii în timp ce lumea discută despre preţul la gaze, găsesc o priză deasupra căreia e desenat un extinctor, duc ochii-n jos, da, acolo e extinctorul. Off, ce mă plictisesc!

Se ridică duduia, îi ia locul tataie.
- De ce nu vă scoateţi banii de la bancomat?
- straight face
- Aici vă iau comision 6 lei, acolo e gratis, nici nu staţi la rând. Treceţi pinul, treceţi suma şi vi-i dă.
- Ce-i ăla pin?
- Un cod de 4 cifre, l-aţi primit în plic separat, împreună cu cardul.
- N-am primit. Spuneţi-mi-l dumneavoastră.
- Eu nu-l ştiu, e secret. L-aţi primit în plic.
- N-am primit decât cardul.
"Monica" n-are încredere că colegii respectă procedurile de înmânare a cardurilor aşa că sună către măruntaiele băncii.
- E posibil să-i fi dat la dl. Bode cardul fără pin? ... Aha ... da... mersi.
- L-aţi primit, tataie, dar aţi uitat. Să verificaţi acasă.
Îi dă pensia cu reţinere comision.

(Care le-aţi dat plastice de-astea moderne la bieţii bătrâni să-i puneţi pe drumuri, să-i îmblăjmăgiţi de cap şi să lungiţi cozile la bănci! Nu era bine când ducea poştaşul pensia acasă, fără comision, doar două vorbe la o cafea, un must?)

Taa, na, taa ... melodie clasică de Nokia. Tanti de lângă mine scormoneşte în dezorganizarea poşetei, scoate telefonul, aruncă ochii pe ecran şi se repede afară. O fi sunat-o amantul, de aia n-a putut răspunde aici, între vecini şi cunoscuţi.on the phone  Off, ce mă plictisesc!

Am zis că nu mai comentez de hainele oamenilor, dar ăsta care tocmai a intrat e remarcabil - jeanşi, cămaşă neagră cu decolteu rezultat din 3 nasturi descheiaţi, pălărie neagră cu boruri largi, mustaţă a la Ţiriac. Zici că e coborât dintr-o reclamă Marlboro. Offf, ce mă plictisesc!

Printre gânduri, aud un "hai să vă arat!" şi "Monica" cu clientul ies afară către bancomat, lăsând coada de oameni singuri. Hmmm, oare câţi bani or fi în sertarul ăla nesupravegheat? Cred că nu mai eu am gânduri ilegale legate de bani, restul au înjurături imorale legate de politicieni. Offf, ce mă plictisesc!

Reintră "Monica" şi, mulţumescu-Ţi, Doamne, e rândul meu.
- Pot să plătesc o parte din rată cu monede euro sau primiţi doar bancnote?
- Puteţi.
Buun, îi dau monedele, se uită la ele pe ambele feţe, zice:
- Să vedeţi ce ţeapă am luat:  un client mi-a dat asta de dimineaţă.
Îmi dă ceva ce seamănă cu o monedă de 1 euro. Mă uit - pe o parte e capul Maicii Domnului, pe cealaltă e pajura unei catedrale. Îmi dau cu o părere glumeaţă:
- V-o fi dat-o cadou de Sf. Paraschiva winking
"Monica" nu apreciază gluma, îmi ia euro-icoana, face rapid hârtiile şi scap spre fericirea următorului client.

Salut, ies. Pe drum către casă cuget că asta este o bancă foarte bună. De ce? Pe următoarele considerente:
 • unu la mână, e prietenoasă, sociabilă, se stă jos, se povesteşte.
 • doi la mână, e bancă sigură - nimeni n-a atentat la sertarul cu bani lăsat nepăzit. În plus praful de pe extinctor arată că n-au fost incidente fierbinţi.
Ştiu că v-am plictisit să citiţi atâta, dar şi eu m-am plictisit. Mă gândesc la luna viitoare să cer un token din ăla şi să-mi activez cont online. Cum mai nou primesc salarul pe card la banca asta, o să-mi plătesc şi rata, şi facturile online, fără stat la coadă şi plictiseală.
Dar atunci cum mai iau contact cu opiniile şi moda străzii?! ........... Totuşi, atârnă mai greu plictiseala - îmi iau token! Am decis!

23 de comentarii:

 1. bankingul m-a salvat de mulţi nervi şi plictiseală de-asta. N-aş mai lua-o de la cap !...

  RăspundețiȘtergere
 2. si cam cat de mari sunt comisioanele la online banking?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. depinde de banca = eu dau 3 lei/luna

   Ștergere
  2. Ah, asta e ok. Dar daca este comision separat la fiecare tranzactie atunci nu e chiar ok. Am sa ma interesez.

   Ștergere
 3. Eu de cand ma stiu (în Olanda) platesc totul online.
  Inainte era via telefon sau pe posta. La voi au ajuns tarziu chestiile astea dar obisnuieste-te online ca este mult mai usor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mai demult, cand primeam salariul tot pe card la alta banca, plateam gaz-curent-telefon la bancomat direct de pe card.
  Apoi am lucrat la o firma unde se dadeau salariile in mana, asa ca plateam si eu la ghiseu cash.
  Acum iar primesc pe card si cred ca as putea sa-mi reduc din plictiseala si pierdere de vreme alegand varianta online, daca nu iau multe comisioane.

  RăspundețiȘtergere
 5. Si eu tot adepta platii on-line sunt, dar asta e treaba barbatului meu, el e "bancherul" familiei, cardul meu e numai pentru shoping :))Nu-mi plac nici bancile, nici bancomatele.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ai putea scrie un roman; te pricepi la povestit.
  Nu m-as mira chiar s-o faci, la cate faci... Nu stiu de unde ai atata timp, dar continua, ca le faci bine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multam fain :)
   Dar de scris mai mult 2-3 articole pe saptamana (si o droaie de comentarii la altii) chiar nu am timp.
   Am program la servici care-mi permite.

   Ștergere
 7. Excelent povestit! Chiar mi-ai insorit ziua
  Si da, este o banca prietenoasa! Prefer asa ceva decat raceala si indiferenta dintr-o banca din middle Cluj de exemplu.....unde de multe ori nu iti rezolvi pe loc problema pentru care mergi desi esti clientul lor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La o banca eu nu caut (neaparat) prietenie - cand imi ia banii, ce prietenie poate fi :D , dar sa aiba personal suficient si sa rezolve treburile repede.

   Ștergere
  2. Ba da!! Cand nu ai intampinat raceala combinata cu suspiciunea din priviri (nici macar disimulata) si cand toate astea duc la lipsa de profesionalism.....intr-o banca "de elita" , nu iti dai seama cat de importanta e acea prietenie (da, chiar asa) dintr-un oras mic in care lumea te cunoaste!
   Ecuatie nerezolvata la Cluj : suma mare , transfer urgent catre alt cont * tanara domnita plus (eventual)arab potential dangerous look like :D
   A fost problema c-am schimbat stampila firmei (aka am facut 2-3 s-avem si eu si mama si contabila si nu i-am instiintat si pe ei vai doamne. )
   Nu intru in detalii dar cand ai diverse operatiuni de facut- mie chiar aceasta friendly atmosfera mi-a servit....

   Ștergere
  3. Mda, ai si tu dreptate - intr-o banca mica si prietenoasa dupa 2-3 vizite te-ar fi tinut minte si ai fi scapat de privirile suspicioase

   Ștergere
 8. Anul trecut, tot la un sediu micut de banca imi rezolvam treburile. Problema era ca functionarii, chiar si cand nu aveau clienti, tot te faceau sa vezi toate prizele si toate canile. Sau sa asculti ce au mai facut pe acasa, ce planuri de weekend au si ce bluzite si-au mai cumparat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Probabil nu aveau blog unde sa-si descrie cumparaturile si planurile de week-end si atunci le povesteau in direct tuturor :D

   Ștergere
 9. Hei! Tot la banca ai ramas? Nimic nou de semnalat? :))))

  RăspundețiȘtergere
 10. Draga Andreia,

  Ai talent, nu glumă! Am citit de două ori - așa de mult mi-a placut!
  De câte ori stă omul să citeasca un post de două ori?
  Eu uneori nu mi le citesc nici pe ale mele .....
  I LOVED IT!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E reciproc - tu le citesti pe ale mele, eu pe ale tale :)
   Ma bucur ca ti s-a reparat site-ul.

   Ștergere
  2. Multam fain.....am facut un mic preinfarct cand am vazut ca era banned de Google..... Bine că s-a rezolvat.

   Ștergere