vineri, 31 august 2012

Spovedanie la Tanacu

In seara cand Radu Mazare a ales o noapte de libertate sub cerul liber -  aici - va spuneam ca citeam.

Citeam cartea "Spovedanie la Tanacu" scrisa de Tatiana Niculescu Mizil. Pe scurt subiectul e bine stiut -  in toamna anului 2005 cazul tinerei Irina Cornici, care a murit legata pe o cruce improvizata, in urma unui ritual de exorcizare, tinea prima pagina a mass-mediei romanesti si razbatea in presa straina.

Formatia de jurnalist a autoarei se vede in stilul concret, concis, rezumat la fapte al romanului. Ea cauta sa prezinte intamplarile asa cum s-au succedat, asa cum le-au descris protagonistii fiecare cu unghiul lui de vedere si bucatica lui de adevar. Romanul nu acuza, nu arata cu degetul, nu emite judecati. Ci construieste cadrul in care copii cu traume ramase din orfelinatele comuniste, personalul dezinteresat din orfelinat,  corupti locali si pedofili din vest care profita de pe urma copiilor, medici obositi, fete bisericesti care incearca sa faca binele dupa stiinta si credinta lor, toti se intalnesc si isi aduc aportul la deznodamant.

Altii au emis judecati - acuzand in particular medicii care au tratat-o fugitiv pe Irina si in general sistemul medical romanesc care permite fugitivul si nepasarea sau acuzandu-l pe parintele staret si maicile care au indeplinit ritualul departe de ochii lumii si dupa capul lor.

In final justitia s-a pronuntat si au fost condamnati ultimii care au contribuit la moartea Irinei, ultimii care i-au cauzat moartea si care n-au impiedicat-o - respectiv Parintele Daniel si maicile de la Tanacu.

Va invit sa cititi cartea si sa emiteti propria judecata, daca doriti. Nu de alta, dar acum cand filmul "Dupa Dealuri" al lui Cristian Mungiu, bazat pe aceasta intamplare, este premiat si vizionat in cadrul multor festivaluri sa stim si noi despre ce este vorba si cu ce iesim la rampa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu