luni, 26 martie 2012

Introducere in quilling (2) - forme de baza

Cand m-am apucat de quilling, am gasit pe net o gramada de articole si filmulete explicative in engleza, dar prea putine in romaneste. De aceea in acest articol voi incerca sa scriu in dulcele grai romanesc :) si cat mai detaliat posibil cum se realizeaza formele de baza in quilling, cu ajutorul carora se creeaza ulterior toate decoratiile. Recunosc ca uneori e greu de gasit cuvintele pentru a descrie cum se modeleaza o forma, dar sper ca imaginile suplinesc aceasta lipsa.

Langa denumirile romanesti ale formelor am trecut in paranteza si denumirile in engleza, ca sa fie mai usor cand cautati informatii in limba universala :)

Avem nevoie de fasia de hartie, unealta de quilling si lipici lichid (pentru formele inchise) si pornim introducand capatul fasiei de hartie intre piciorusele uneltei, iar apoi rotim unealta.FORMELE INCHISE - al caror capat se lipeste

1. Cerc strans (tight coil sau tight circle) - se incepe ca in pozele de mai sus, iar cand ajungem la capatul fasiei, aplicam un pic de lipici si tinem strans ca sa se lipeasca, apoi se scoate cerculetul de pe unealta.

2. Cerc larg (loose coil sau loose circle) - procedam ca mai sus, dar cand ajungem la capat nu aplicam lipici, ci scoatem fasia rulata de pe unealta si o lasam sa se desfaca liber - fie in sablonul cu cercuri, fie pe masa. Cand se desface la marimea dorita, se aplica lipiciul pe capat si se tine strans un pic ca sa se lipeasca.

3. Petala (teardrop) - facem un cerc larg, ca mai sus, pe care il strangem la un capat.

4. Ochi (marquise sau eye) - facem un cerc larg (figura 2) pe care il strangem la ambele capete.

  5. Frunza (leaf sau shaped marquise) - facem un ochi, ca mai sus, apoi cu ajutorul manerului uneltei rasucim fiecare capat.

6. Patrat (square) - facem un ochi (figura 4), apoi strangem intre degete cele doua laturi bombate ale ochiului. Bine ca explicatiile sunt insotite de poza ca altfel s-ar putea crede ca dau lectii de tortura  

7. Stea sau romb (star) - facem un patrat, ca mai sus, iar apoi tragem de unghiurile opuse sa-l alungim si sa-i dam forma de stea.


8.  Semicerc (half circle) - facem un cerc larg (figura 2) si stragem doua capete, formand o latura dreapta si una bombata.


9. Semiluna (half moon, crescent) - facem un cerc larg (figura 2), punem manerul uneltei langa el si-l modelam cercul in jurul manerului.

10. Triunghi (triangle) - se face un cerc larg (figura 2) si se aleg trei puncte de care se strange pentru a forma un triunghi echilateral.


11. Inima (heart) - facem o petala (figura 3). Punem o rigla sau lama foarfecei langa capatul bombat al petalei si strangem in jurul riglei. Ii dam drumul si modelam un pic cu degetele.

12. Lalea sau laba de gasca/pasare ( tulip sau goose foot sau birdfoot ) - facem o petala (figura 3). Strangem un pic si de capatul bombat al petalei.
Apoi strangem de cele doua laturi bombate.

Acestea sunt formele inchise.
Facem o pauza de ridicat de pe scaun si miscat picioarele, de baut o cafea ... ca a fost mult de scris/citit ........ si continuam cu formele deschise, mai putine si mai simple.
FORMELE DESCHISE - nu se lipesc la capat

1. Virgula (open coil sau loose scroll) - luam o fasie de hartie si o rulam partial, astfel incat un capat ramane liber.

2. Inima deschisa (heart scroll) - luam o fasie de hartie, o indoim la mijloc, apoi rulam partial fiecare capat catre interior.

3. Forma V ( V scroll) - luam o fasie de hartie, o indoim la mijloc, apoi rulam partial fiecare capat catre exterior.

4. Forma S (S scroll) - luam o fasie de hartie si rulam partial fiecare capat in directii opuse.

5. Forma C (C scroll) - luam o fasie de hartie si rulam partial fiecare capat in aceeasi directie.

Am ajuns la finalul prezentarii formelor de baza in quilling. In articolele urmatoare vom vedea cum sunt "puse la treaba" pentru a crea lucruri dragute. 
    

3 comentarii:

  1. Oaw, imi place ochiul....seamana cu ochiul lui Horus pe care il port eu la gat :)

    RăspundețiȘtergere
  2. am sa-ti fac un ochi de Horus mai bogat în detalii :)

    RăspundețiȘtergere